Aanscherping wet Milieubeheer brengt nieuwe verplichtingen ondernemers

Wist je dat de Wet Milieubeheer bedrijven al meer dan vijftien jaar verplicht energiebesparende maatregelen te treffen als die zich in vijf jaar of minder terugverdienen? En dat handhaving hierop kan volgen? Tot nu toe werd deze richtlijn niet of nauwelijks onder de aandacht gebracht.

Op 6 september 2013 heeft Nederland een belangrijke stap gezet op weg naar een schone toekomst. Ruim veertig organisaties, waaronder MKB-Nederland en VNO-NCW hebben zich aan het energieakkoord voor duurzame groei verbonden (SER energieakkoord).

Een paar doelstellingen uit dit akkoord zijn: In 2020 moet het bedrijfsleven jaarlijks 20 procent minder energie verbruiken dan het nu doet. Reductie van 60 procent van broeikasgassen in 2050 ten opzichte van 1990 door de mobiliteits- en transportsector (verantwoordelijk voor een kwart van de CO2-uitstoot). Van alle energie die in Nederland gebruikt wordt moet in 2014 14 procent hernieuwbaar zijn er in 2023 16 procent.

Om deze doelen te realiseren zal de overheid het milieubeheer strenger handhaven. De wet verplicht bedrijven energiebesparende maatregelen uit te voeren als bedrijven de kosten binnen vijf jaar kunnen terugverdienen.

Naast handhaving biedt de overheid de stimuleringen; Duurzame Energie (SDE) de Energie Investerings Aftrek (EIA) en de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) om het treffen van energie besparende maatregelen door het bedrijfsleven te stimuleren.

Strenger handhaven
Omdat de richtlijn van 20% energiebesparing in 2020 waarschijnlijk niet gehaald wordt, zijn de richtlijnen aangescherpt. Op 1 oktober 2015 is het Wijzigingenbesluit Activiteitenbesluit ‘de vierde tranche’ gepubliceerd, gevolgd door het besluit tot wijziging van de Activiteitenregeling. Met dit besluit zijn een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd en is het duidelijker geworden waarop bedrijven precies kunnen besparen.

Nieuw is de introductie van de systematiek van erkende maatregelen voor energiebesparing. Er is een lijst gepubliceerd met veertig aandachtspunten waarop jij als ondernemer mogelijk kunt besparen. Deze verduurzamingsmaatregelen gelden op dit moment alleen voor bedrijven met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 50 000 kWh of meer, of een jaarlijks gasverbruik van 25 000 m3, of meer. Ook als u niet aan deze eis voldoet kan het toch zeer nuttig zijn energiebesparende maatregelen te treffen. Verduurzamen kan (veel) geld opleveren en draagt altijd bij aan een schone wereld!

Energie-audit
WM3 Energy heeft duurzaamheidsadviseurs in dienst die je kunnen helpen bij het opstellen van een Energie Audit voor jouw bedrijf. De Energie Audit geeft je inzicht in welke maatregelen voor jouw bedrijf van toepassing zijn, wat je kunt besparen op het energieverbruik, welke investeringen het met zich meebreng en wat de financiële voor of nadelen zijn.

WM3 Energy is ook jouw partner in het uitvoeren van energiebesparende middelen. Onze medewerkers begeleiden en ondersteunen je bij het realiseren van jouw duurzaamheidsplan.

Ben je geïnteresseerd in een duurzaamheidsplan voor je onderneming? Of wil je direct een afspraak maken voor een Energie Audit? Klik dan hier

Ook voor andere vragen omtrent het verduurzamen van jouw onderneming kun je terecht bij de ervaren energieadviseurs van Wm3 Energy

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.